Pascal Bruckner la Cluj

Joia trecuta am avut o zi extraordinara! Unul dintre scriitorii contemporani pe care ii apreciez foarte mult a venit la Cluj.

Pe Pascal Bruckner l-am descoperit in urma cu vreo 2 ani cand am citit una dintre cele mai cunoscute carti ale lui: Luni de fiere, ecranizata de catre Roman Polanski. Eu l-am cunoscut doar ca scriitor, dar la intalnirea de la Facultatea de Studii Europene am observat ca este si un bun analist pe teme legate de razboi si istoria Europei/ Uniunii Europene. Dincolo de creativitatea necesara scriitorilor, Pascal Bruckner, este de un realism filosofic ce se imbina perfect cu intelepciunea ideilor.

Cateva dintre lucrurile care mi-au placut vreau sa le impartasesc pe acest blog, tocmai in ideea de a naste idei si intrebari in mintea celor cativa oameni care citesc ce scriu eu pe aici, sunt:

1. Inca nu avem o constiinta europeana, poate, tocmai, pentru ca mereu UE a fost si este intr-o continua extindere: institutii, moneda unica, noi state etc. si pentru ca statele din Europa, spre deosebire de cele din America au avut mai multe conflicte unele cu altele.
2. Europa a inventat 2 dintre cele mai mari barbarii ale epocii moderne: nazism/ fascism si comunism.
3. Actualele politici europene nu sunt demne de ambitiile predecesorilor, insa poate tocmai de asta aveam nevoie de o criza: pentru a ne trezi.
4. N-ar fi trebuit sa avem o moneda comuna, fara a face un stat comun mai intai.
5. Traim in ere “chacun pour soi”.

Si in cartile sale abordeaza realitatea actuala prin prisma unor fictiuni care il sperie si il fac pe omul obisnuit sa devina pudc, insa daca trece dincolo de soc, ajunge sa constientizeze degradarea valorilor si a calitatii umane prin prisma relatiilor acestora cu ceilalti.

Cititi-l!

Advertisement