Guest Post

Textele de mai jos sunt scrise de către Carina Florin, membru Oradea Toastmasters, psiholog și prietenă dragă

    COINCIDENȚE

coincidence-2Există persoane care remarcă anumite coincidenţe din viaţa lor… există şi persoane care nu au această preocupare. Eu fac parte dintre cei din prima categorie. De multe ori m-am întrebat de ce am acest „talent”. L-am ignorat o perioadă, aşa cum am făcut cu multe alte lucruri care s-au dovedit ulterior importante… Întâmplător , sau nu, au fost şi mai sunt încă prieteni dragi care îmi atrag atenţia asupra lor.

Din tot ce am citit şi am trăit pot spune că sunt sigură că trăim anumite experienţe sau cunoaştem anumite persoane cu un scop, avem ce învăţa din fiecare întâlnire sau situaţie ce ne apare în cale. Şi de aici începe seria întrebărilor retorice… oare de ce?

Personal, mă consider o norocoasă. În momente cheie ale existenţei mele am întâlnit oameni care mi-au arătat o cale. Atunci e posibil să mă fi întrebat … oare de ce acest drum şi nu altul? Când am avut nevoie să ies dintre zidurile fortăreţei mele interioare a apărut şi „călăuza mea”. Nu am avut încredere în mine, dar călătorind singură cu trenul, cineva mi-a oferit încurajarea de care aveam nevoie… nu ne-am mai întâlnit de atunci dar încă mă urmăreşte…

Acum, dacă mă gândesc bine, călătoriile cu trenul mi-au marcat tot felul de întâlniri pline de „coincidenţe”. Suflete rărăcite între aici şi nicăieri se sprijină… asta am de învăţat?

Urmează cea mai grea întrebare… oare de ce o anumită persoană sau un anumit gen de persoană apare mereu? Trebuie să învăţ să renunţ sau, din contră, e vorba de ceva neterminat care îşi caută finalitatea? Pot să trăiesc cu incertitudinea sau să îmi urmez intuiţia? Apari când am nevoie sau apari când ai nevoie?

Realitatea este că avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Am înţeles… învăţ să am răbdare… Dar incertitudinea? Învăţ doar din experineţa prezentă sau privesc în trecut să cercetez mai adânc?
Cum nu am încă un răspuns am să conluzionez spunând că o coincidenţă are rolul să îmi atragă atenţia. Să îmi spună să mă concentrez pe un anumit element, să caut răspunsuri într-un singur loc.

Concidenţelor… sunt cu ochii pe voi…

Sursa imaginii

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    FII TU ÎNSUȚI!

mask1Vă gândiţi vreodată că sunt unele lucruri care par programate să se întâmple într-un anumit moment? Că există lucruri care ne urmăresc până ne facem timp să le luăm în seamă? Ei bine, pe mine mă urmăresc anumite cărţi… precum cea despre care vreau să vă vorbesc în această seară. A apărut în calea mea şi am ales să o ignor… presupun că s-a revoltat şi a făcut în aşa fel încât să strige „citeşte-mă”.

Şi aşa am aflat despre cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înşine… Cele cinci răni sunt: cea de respingere, cea de abandon, de umilire, trădare şi de nedreptate. Acste răni dau naştere unor măşti despre care voi vorbi în următoarele minute.

Rana de respingere: masca de fugar. Cel care suferă din cauza ei se simte respins în fiinţa lui şi în dreptul său de a exista. Fugarul cauta singurătatea, deoarece dacă ar primi mai multă atenţie, i-ar fi teamă că nu ar şti ce să facă cu ea. Când este într-un grup, nu vrea să participe şi se face invizibil. Se retrage în carapacea lui. E convins că ceea ce spune sau crede el este lipsit de valoare.

Rana de abandon: masca dependentului este trăită de cineva care a fost părăsit, lăsat deoparte. Dependentul crede că nu poate să reuşească nimic singur şi că are nevoie de cineva pentru a-l ajuta. Singuratatea este cea mai mare frică a dependentului. Se agaţă de ceilalţi şi face orice pentru a le obţine atenţia. Teama lui e : ”Ce-o să mă fac singur? Ce o să devin? Ce o să mi se întâmple?” Dependentul crede că nu este suficient de important pentru a merita atenţia celuilalt.

Rana de umilire: masca masochistului. El este cel care îşi ascultă cel mai puţin nevoile. Masochistul are o dificultate atât de mare în a-şi face pe plac încât, atunci când se simte bine într-o anumită activitate, se acuză de obicei că profită prea mult de acea stare .Cea mai mică critică la adresa lui îl face să se simtă umilit şi neînsemnat.

Rana de trădare: masca dominatorului. Dominatorul are cele mai multe aşteptări de la ceilalţi, deoarece îi place să prevadă totul şi să controleze. Are o personalitate foarte puternică. Îşi afirmă convingerile cu forţă şi se aşteaptă ca şi ceilalţi să adere la credinţele lui. Le spune celorlalţi ceea ce vor să audă, dar nu ţine cont de părerea lor şi până la urmă face cum vrea el. Trăieşte foarte greu o despărţire în cuplu sau orice formă de disociere.

Rana de nedreptate: masca rigidului Este o persoană care nu se simte apreciata la justa ei valoare, care nu se simte respectată sau care nu crede că primeşte ceea ce merită. Persoanele rigide sunt foarte exigente cu ele însele, în majoritatea aspectelor vieţii. Face adesea prea multe şi până la urmă cedează. Îi este foarte greu să ceară ajutorul cuiva. Rigidul are o dificultate în a se lăsa iubit şi a-şi arăta iubirea.

Acestea au fost cele 5 măşti. Dacă vă recunoaşteti sub una sau mai multe din aceste măşti, este timpul să conştientizaţi acest lucru şi să începeţi să lucraţi pentru a îndepărta masca şi a avea acces la cine sunteţi cu adevărat, o persoană care merită să fie iubită. Dar despre asta poate într-un viitor discurs.

În final nu uitaţi că Iubirea adevărată este experineţa de a fi tu însuţi şi de a accepta că suferinţa noastră sau a celorlalţi poate fi ascunsă de o mască, sub acea mască fiind noi cei adevăraţi care cer să fie descoperiţi, înţeleşi şi acceptaţi.