Scrisoare către mine

statuie “Îţi doresc să iubeşti şi să fii iubită” mi-a spus mama în urmă cu câţiva ani…

“Anul acesta îţi dă cineva mărţişor?” m-a întrebat cândva tata…

“Merit să fiu iubită” îmi spun eu acum…

Scrisoare aceasta e cea pe care ar trebui ca fiecare femeie să şi-o scrie după o anumită vârstă. Eu o scriu după 25 de ani pentru a o reciti în următorii 10 ani.

Ana-Maria,

Ascultă melodia aceasta în timp ce citeşti rândurile de mai jos. Te va ajuta să-ţi aminteşti ziua de azi.

Sunt convinsa că aceste gânduri te vor găsi la casa ta cu o grădină mare, cu pomii înfloriţi de mama primăvară. Tu vei sta în foaierul din curte, bându-ţi cafeaua în zori de zi când se aud păsărelele cântând. Îţi vei face în minte o listă pentru toate lucrurile pentru care eşti recunoscătoare ţie însăţi.

Vei descoperi despre tine că ai fost şi eşti o femeie mai înţeleaptă decât crezi. Că toate greutăţile vieţii te-au făcut mai puternică şi mai sensibilă, mai feminină, în egală măsură.

Te bucuri acum că ai aşteptat, că ai avut răbdare să întâlneşti persoana potrivită. Te bucuri că ai avut curajul să te indrăgosteşti şi să te laşi iubită. Te bucuri că, deşi ai avut răbdare, n-ai aşteptat să-ţi cadă ceva din cer. Ai muncit, ţi-ai făcut viaţa ta, te-ai bucurat de prietenii trainice, te-ai bucurat de bucuria altora, ai încurajat şi sprijinit oamenii dragi din viaţa ta, te-ai rugat, ai călătorit, ai devenit un profesionist în domeniul tău, ţi-ai iubit munca de până acum, te-ai bucurat de răsăritul de soare, te-ai bucurat de apus, dând celuilalt libertatea unei păsări, libertate pe care ţi-ai acordat-o şi ţie în aceeaşi măsură.

Ai învăţat că nimic nu te face mai frumoasă decât încrederea în tine, iubirea faţă de propria persoană şi bunătatea faţă de ceilalţi. Că nu poţi lega pe nimeni de tine, aşa cum nici tu nu ţi-ai dorit să fii un accesoriu pentru nimeni. Ai învăţat să te bucuri de clipe, pentru că toată viaţa noastră e formată din clipa de acum şi dacă ai ratat-o, nu ştii ce-ţi aduce ziua de mâine.

Ai învăţat să fii sinceră cu tine, să te ierţi, să ştii să ai grijă de sufletul tău. Ai învăţat să iubeşti oamenii şi să-i accepţi aşa cum sunt.

Ai învăţat să-ţi asculţi gândurile şi sentimentele, să te laşi purtată de val, fără să pluteşti în derivă. Ai învăţat că meriţi să fii iubită, nu pentru că esti o super-femeie, ci pentru simplul fapt că eşti femeie.

Ai învăţat să visezi, să te laşi purtată de vise, dar niciodată nu ai confundat realitatea cu visele. Ai învăţat că nu poţi visa pentru nimeni… Ai învăţat că îţi trebuie multă înţelepciune, răbdare, gentileţe, naturaleţe, descoperire de sine pentru a te lăsa să devii visul cuiva.

Ai învăţat multe de la toţi bărbaţii pe care i-ai iubit şi care te-au iubit, pentru că iubirea are mereu darul de a face omul mai înţelept şi mai puternic, decât orice altceva pe lumea aceasta.

Ai învăţat multe… Mai ai încă multe de învăţat, dar acum e vremea să pregăteşti micul dejun pentru Filip, Clara şi Maria.

Ana-Maria, viaţa e o bincuvântare, bucură-te de fiecare clipă şi priveşte cerul zilnic. Îţi va da sentimentul că cineva te are mereu în pază! Nu uita să citeşti poezie, să te bucuri de muzică, de soare, de ploaie, de pomi, de munte…

Advertisement