Limba română este expirată

Limbra română studiată în școlile generale și în licee, cea din care se dau examene la finalul câte unui ciclu de studiu, este expirată.

Am ajuns o țară care citează din Călinescu sau Camil Petrescu, recită din Eminescu și Blaga la fel de ușor ca atunci când ar enumera ce au mâncat la micul dejun, însă atunci când vorbesc, stâlcesc limba română, iar când scriu în limba română pun până și virgula în mod incorect și nu-și dau seama cu ce au greșit.

Suntem oameni care nu mai știu diferența dintre m-ai și mai, l-a și la sau care și pe care, a cărui și al cărui…

Sunt un om care crede că cea mai mare avuție a unui om este mintea sa și cea mai mare bogăție a unei țări o reprezintă cultura proprie, dar în acest ritm dezvoltăm în rândul tinerilor din ziua de azi o cultură superficială, de tipul: învață să treci Bac-ul. Atât. Eminescu, Arghezi, Stănescu, Sorescu, Marin Preda, Slavici nu reprezintă decât o condiție pentru a trece două examene la limba și literatura română, precondiție pentru a te înscrie la o facultate.

Propun studierea mai intensă a gramaticii limbii române, lecturarea literaturii, însă, recomand mai puține comentarii, eseuri și alte daturi cu părerea de prin cărți. Ce înveți așa? Cărțile din cărți se fac și ajungi, astfel, la plagiat…

Discuția ar fi lungă, dar aștept și perspectivele voastre. A ajuns sau nu, limba română ceva desuet?

Advertisement