Atmosferă retro şi iubire profundă – “A Single Man”

If there`s going to be a world with no time for sentiment, then is not a world I want to live in!
My mother says that men are like buses: you have to wait a little while and another comes along!

  A Single Man tratează probleme tabu: iubirea homosexuală, drogurile, dar mai ales iubirea profundă, cea pentru care merită să renunţi la sine, cea care-ţi dă putere pentru a deveni cel mai bun TU posibil.

  E un film de nota 11, dacă s-ar putea acorda. Colin Firth şi Julianne Moore sunt doi actori pe care nu m-aş fi aşteptat să-i văd jucând într-un astfel de film.

  Povestea e în felul următor: El, un profesor marcant de limbă şi literatură engleză, George, a iubit cu pasiune timp de 16 ani un alt el. Mai tânăr. Care a murit într-un mod idiot într-un accident de maşină. Pentru că a rămas fără raţiunea existenţei profesorul vrea să-şi pună capăt zilelor. Intervin în acţiunea filmului o ea, Charlotte, fostă iubită a profesorului şi un el, un tânăr student, care, cine ştie, ar putea înlocui iubirea pierdută.

  Scena în care profesorul Folconer este la curs este una în care trecutul se împleteşte cu prezentul, psihologia cu filosofia şi cu literatura. E o scenă bine realizată, plină de elemente de interpretat, fără a fi o scenă prea încărcată. Iar tema minorităţilor e bine şi foarte raţional subliniată. Ce e o minoritate? E un grup, mai mare sau mai mic, care poate fi definit ca minoritate doar atunci când constituie o ameninţare pentru majoritate (reală sau imaginară). Superbă definiţie!

  Filmul prezintă o poveste excelentă de dragoste dintre doi bărbaţi. N-aş fi crezut vreodată că pot să fiu de acord sau să îndrăgesc un astfel de film, dar datorită candorii cu care e privită iubirea lor, a modului curajos, dar fără nimic obscen în care e realizat, a viziunii profunde în care ne prezintă iubirea – cu faţetele ei: fizic şi spiritual, indiferent dacă e dintre persoane de acelaşi sex mă face să consider acest film în topul filmelor văzute de mine.

  Coloana sonoră e superbă, e un amestec de muzică clasică şi suspans.

  Vă recomand să vizualizaţi acest film de unul singur şi să meditaţi la el, la ce semnifică el.

  Cum se termină: moare sau nu – asta vă las să descoperiţi singuri.

  Advertisement