Probleme de optimizare (in limbaj abstract)

… ca, de altfel, toata matematica pentru mine … si cum “incurajator” zice o prietena “un om care nu stie matematica nu e destept”, deci oricate teste de inteligenta si de logica as face (si la care m-as descurca foarte bine, nu fac din mine un om destept) …

Dar lasand filosofelile in situatia mea, care este de-a rasu`-plansu`… maine am examen la Modele Cantitative. Azi la 5 dupa masa mi-am cumparat cartea de la chioscul din facultate ca sa invat … M-am simtit foarte norocoasa ca am reusit sa cumpar ultima carte…, pana ce am ajuns acasa si mi-a zis colega de camera ca o avea xeroxata … Am deschis-o ca sa-i zic unui coleg cate pagini avem pentru examen – cam 120, dupa o aritmetica simpla, fara integrale si derivate.
N-are rost sa spun ca am deschis cartea pe la 11 seara si n-am priceput nimic … nici unde incepe, nici unde se termina o problema…cum se ajunge la rezultate (de ce F(x, y’,y”, …, y(n) )=0
se numeste ecuatie diferentiala de ordinul I???).

Am trecut de la diferentiale la optimizari si apoi la modelare fara sa fi retinut ceva, fara sa fi invatat ceva, inafara de invatatura de minte ca de la scoala nu se lipseste… Dar ce te faci cand ai circumstante atenuante de genul “Eu si asa nu inteleg matematica, ce rost are sa merg la scoala, ca si asa nu voi pricepe ce va zice proful…” sau “Azi am sedinta cu sefa si n-as putea sa-i spun ca eu am curs de mate …”

Cand am ajuns la modelare matematica… de la plans am ajuns la ras cand am citit ce scrie si in titlul acestui articol (ca pentru mine toate erau in limbaj abstract), am ajuns la plans din nou cand ma gandeam ca maine abstracta sau nu, matematica, cifra notei mele nu va fi una mai mare, nici chiar daca profesorul ar folosi integralele la calcularea ei… Sau optimizari: care este drumul cel mai optim de la 1 la 5 la matematica pentru studenta Ana-Maria Udrea? prin calcule de x, ca sa-l afle pe y ar afla ca solutia este 14 prezente la curs + min.(4 ore de mate/ saptamana) totul la patrat (adica in cap patrat).

Am ras mai tare dupa treaba cu limbajul abstract cand am aflat ca dl. Fibonacci in 1202 n-a avut altceva ce face decat sa studieze comportamentul iepurilor care se inmultesc astfel:

Un cuplu de iepuri adulti da nastere la un cuplu de iepuri in fiecare luna. Un iepure nou nascut devine adult dupa doua luni. Cate perechi de iepuri adulti exista dupa n luni?
Transcrierea in limbaj matematic este: dupa 1, 2, 3, 4, 5, 6, … luni vor exista 1, 1, 2, 3, 5, 8, … cupluri de iepuri adulti.
O alta problema ar fi numarul ramurilor unui copac stiind ca orice ramura genereaza, dupa doi ani de la aparitia sa, o noua ramura.

Sunt pierduta total…
Am incercat sa caut materiale si pe internet si ar fi trebuit sa incept de la siruri de numere…trecand pe la functii bijunctive (adica bijective, spune Ioana)…la matrici si determinanti…la derivate…la …

Ma las pagubasa…ori in toamna … ori geniul newtonian va scrie cu mana mea, gandind cu capul meu…

Multe puncte se suspensie … ca sa umple golul lasat de lipsa matematicii.

Advertisement