Expropriere

Am auzit zilele trecute la miraculoasa cutie pe care o tinem pe o masuta, care vorbeste si in care poti vedea multimea decadenta, ca s-a aprobat o noua O.U.G., aceasta privind exproprierile de interes public. In acest sens vorbim, de exemplu, despre exproprierile terenurilor care sunt in calea autostrazilor mult asteptate a se construi. Astfel, se doreste a se simplifica procedura de expropriere cu „justa despagubire”.
Am auzit voci care au zis ca nu este justa aceasta ordonanta in sensul ca ne intoarcem in comunism. Daca comunismul inseamna ca binele national primeaza asupra binelui individual, atunci inseamna ca asa este. Daca ma face comunista, sau cu gandire de comunista, faptul ca sustin binele public, national, inaintea celui individual, atunci asa sa fie!
De ce oare au murit eroii pamanatului romanesc de azi? Nu s-au sacrificat ei pentru binele tuturora? Pentru binele public? „Nimeni nu moare pentru un hambar”[A. Saint-Exupery], nimeni nu-si da viata pentru ceva in care nu crede, nimeni nu e capabil sa se sacrifice pentru un fir de nisip! Uneori Viata cere Moarte.
Oare ce ar fi fost marile domnii si imparatii fara sacrificiul unora in beneficiul majoritatii?
Oare avansul societatii inseamna particularizarea fiecarei actiuni, inseamna ca cei putini sa fie avantajati in detrimentul celor multi? „Prosti, dar multi”, nu mai conteaza acum?
Sunt oare aceste exproprieri juste?
Ce inseamna „just”?

Advertisement