Saracia in lume

CIne care au unele mijloace cred ca cel mai important lucru este dragostea. Cei saraci stiu ca este banul. (Gerald Brenan).

Este tris, poate cel mai trist lucru din lume imaginea unui parinte, fie el mama sau tata, care isi da ultima imbucatura de mancare copilului flamand si care se intreaba:

Pana cand va mai munci in conditii mizere? Pana cand va mai accepta sa fie umilit?

Cand sau daca vreodata va putea sa-i ofere copilului sau un viitor mai bun? Cand sau daca vreodata va putea sa-i ofere acces la educatie?

Nu fiti spectactori la jocul vietii! Actionati mai ales atunci cand aveti credinta ca ceva se poate schimba in bine!

Saracia este un fenomen global, dar nu este undeva departe in lume, in tarile din lumea a treia, ci este si aici in Romania. Saracia ne poate afecta pe toti: ea nu tine cont de varsta, sex, educatie, locatie geografica sau de religie.

Principalele cauze ale saraciei pot fi considerate: lipsa accesului la educatie si lipsa locurilor de munca. Acestea duc la o serie de efecte in lant, adica pe langa faptul ca aceste cauze se accentueaza, se remarca:

– subdezvoltare culturala si intelectuala

– inapoiere economica, tehnologica, a mentalitatilor

– propagarea ei, exista un proces continuu de saracire, care afecteaza regiuni sau tari intregi

Comisarul pentru afaceri sociale, Vladimir Spilda, afirma: “Europa este una dintre cele mai bogate regiuni din lume si cu toate acestea 78 de milioane de persoane sunt expuse riscului de saracire”, adica 16 % din populatie. Deja este un procent foarte mare. Si acestea erau spuse inainte de criza economica!

Ca solutii la aceasta problema globala, pot sa fie:

+ crearea de locuri noi de munca. Acest lucru se poate face prin stimularea antreprenoriatului, prin a devenii noi insine oameni de afaceri.

+accesul mai larg la educatie si oferirea de conditii pentru a stimula copii care sunt nevoiti sa ramana acasa si sa munceasca de la varste fragede. Putem sa facem acest lucru prin implicarea noastra in deciziile pe care le iau politicienii privitor la viata noastra, fie prin intrarea in politica fie prin propunerea de initiative legislative.

+ voluntariat. Este inca loc in lume si mai ales in Romania de ONG-uri care sa sprijine populatia saraca, sa-i arate metode de supravietuire si sa le ofere locuri de munca ori posibilitati de subzistenta prin artizanat si mestesugarit.

In 2004 media cosului zilnic in Europa era de 10 EUR, in Romania de 2 EUR. Tragic, nu?

World Wision Romania a efectuat o cercetare privind abandonul scolar al copiilor de la sate, care sunt nevoiti sa munceasca in loc sa studieze. Un sfert din acesi copii renunta la scoala. Cei care ajung sa faca liceul reprezinta deja destul de putini elevi, iar procentul lor este in scadere, de la 37 % in 2005 la 25 % in 2006. Avand in vedere ca o populatie semnificativa a Romaniei traieste la tara (45 %) este deja un fapt ingrijorator.

Stiati ca: 24 de mii de oameni mor zilnic? 6 milioane de copii mor anual? Si toate accestea numai datorita saraciei sau a unor boli cauzate de saracie.

Daca vrei sa stai si sa faci in viata totul in asa fel incat doar tie sa-ti fie bine sau daca vrei sa faci in viata totul in asa fel incat sa le fie si altora bine este decizia ta!!!

Advertisement