Antreprenoriatul – Marius Ghenea

“E posibil ca intr-o perioada de criza oportunitatile de business sa fie chiar mai bune”

Ciza economica din aceasta perioada ne afecteaza pe toti si in mod cert nu intr-un mod pozitiv. In primul rand e un concept pe care multi nu-l inteleg si de aceea se creaza multa panica. In al doilea rand, datorita globalizarii, a faptului ca lumea este interconectata si interdependenta, acest fenomen al crizei economice devine universal. Ce putem face pentru depasirea acestul impas, dar mai ales psihoze?

Mereu IMM-urile, micile afaceri ale micilor intreprinzatori au fost considerate motorul economiei. In Romania, 90% dintre firme sunt IMM-uri. Deci, poate mai mult ca pana acum, ar trebui sa incurajam antreprenoriatul si sa recunoastem meritele sale.

Am participat in a 13 nov. la Zilele Biz unde l-am revazut pe Marius Ghenea. In viziunea lui, incredientele unui succes in afaceri sunt:

– antreprenorul insusi, caci cine poate avea mai mult entuziasm decat el care incepe afacerea,

– oportunitatile de afaceri, care trebuie observate, analizate si planificate,

– atitudinea (viziunea afacerii, angajamentul si pasiunea),

– norocul (in ideea ca norocul si-l face omul cu mana sa).

Referitor la faptul ca exista multe idei in aceasta lume, dar ca exista si multi bani pentru a le aplica, M. Ghenea considera ca “valoarea unei idei e discutabila, valoarea ei vine atunci cand e implementata”.

Ca o concluzie la ceea ce a afirmat referitor la inceperea unei afaceri proprii, “daca cineva nu poate incepe afacerea fara finantare, mai bine sa nu o inceapa de loc”. Se refera aici la crearea eventual a unui prototip de produs sau serviciu ori inceprea afacerii la o scara minimala. Daca ideea de afaceri functioneaza asa, va functiona si cand se vor investi bani.

Advertisement